Het pad naar gezondheid
Voorbeelden
274 bewijzen voor werking homeopathie
In Zwitserland werkt homeopathie
En jawel hoor... ook in Duitsland
En jawel hoor... ook in Duitsland

In een uitzending van das Bayerisches Fernsehen worden een aantal indrukwekkende voorbeelden gegeven van de effectiviteit van homeopathie. Eerst zien we een beeld van een Duitse arts die kanker heeft en regulier is opgegeven. Zij gaat wel door met de chemo maar begint ook een homeopatische behandeling in de Zwitsere privékliniek Clinica Santa Croce. Eerder had men deze kliniek in een kwaad daglicht proberen te stellen na een wetenschappelijk onderzoek waaruit bleek dat de homeopatische aanpak slechter was dan de reguliere. Inmiddels beweert men in de kliniek honderd dossiers te hebben van patiënten met kanker die regulier waren opgegeven maar na een homeopatische behandeling in leven bleven. De arts hierboven hoorde niet tot deze groep omdat niet duidelijk is of ze genas door de chemo of door de homeopathie. 

De uitzending vervolgt met een bezoek aan het Academisch Ziekenhuis in Bern. Ondanks de aanvankelijke scepsis van de artsen, start men hier een onderzoek naar de homeopatische behandeling van kinderen met ADD, een onvermogen dus om zich te concentreren. Eerst wordt de ernst van de klachten bepaald en dan wordt een groep gevormd van meer dan tachtig kinderen die ongeveer in dezelfde mate last hebben van het probleem. Er worden zeventien verschillende middelen gegeven, speciaal voor ieder kind uitgezocht. Soms is er na het eerste middel al een reactie, soms ook pas na het derde middel. De resultaten verrassen de artsen. Onderzoeksleider Prof. Dr. med. Maja Steinlin: "De aandacht verbetert significant. Dat blijkt zowel uit de vragenlijsten als uit de neuropsychologische testen die we gedaan hebben." Als er vervolgens een dubbelblindfase in het onderzoek wordt ingevoerd, veranderen de resultaten op een verbluffende manier. Steinlin: "Als we met deze studie hadden geprobeerd aan te tonen dat homeopathie niet werkt, was ons dat niet gelukt. We hebben juist aanknopingspunten dat homeopathie wél werkt. 
Toen het onderzoek overigens naar het medisch tijdschrift The Lancet werd gestuurd, kreeg men als antwoord: "Een heel mooi onderzoek, maar dit is niet wat onze lezers willen horen"...
Vijf jaar na het onderzoek wordt vastgesteld dat 90% van de onderzochte kinderen en jongeren alleen nog homeopatische middelen gebruikt of helemaal niets meer gebruikt. Tien procent gebruikt reguliere medicatie. Bij hen zijn de de symptomen weer verslechterd. 

Om te zien of homeopathie op een placebo-efect berust, op suggestie dus, bekeek het programma vervolgens de behandeling van dieren. Die kunnen zich immers niks inbeelden. Een dierenarts die vond dat ze teveel antibiotica moest voorschrijven, ging zich in de homeopathie verdiepen.  In de uitzending bezoekt ze een veehouder met 110 koeien. Zijn dieren krijgen momenteel vooral homeopatische middelen en het antibioticagebruik is met 95% teruggelopen. Collega's van hem hebben dezelfde ervaringen.
De dierenarts brengt vervolgens een bezoek aan een kippenhouder. Zijn 18.000 hennen leggen al jaren eieren met te dunne en breekbare schalen. Vier dagen nadat een homeopatisch middel door het drinkwater is gedaan zijn de eieren weer stevig. 

De uitzending is helaas niet meer op internet beschikbaar.  

 

HomeDe praktijkHomeopathieEFTRelatiebegeleidingPersoonlijke OntwikkelingLezingen en cursussen Nieuws en linksErvaringenContactEn verder...