Het pad naar gezondheid
Autisme en luchtvervuiling
Ik ben geen mens zonder groene thee
Geslaagde lezing
Autisme en luchtvervuiling

(27 november 2012 Volkskrant)

In wijken met de hoogste concentraties luchtvervuiling komt autisme drie keer zo vaak voor als in wijken met de schoonste lucht. Dit blijkt uit een studie van University of Southern California dat gisteravond is gepubliceerd in Archives of General Psychiatry.

De onderzoekers vergeleken de blootstelling aan luchtvervuiling van moeders met en zonder kinderen met het vóórkomen van autisme. Voor zowel fijnstof als stikstofdioxide bleek te gelden: hoe hoger de concentratie, hoe groter het risico dat een kind autisme ontwikkelt. 

Volgens Bert Brunekreef, hoogleraar milieu-epidemiologie aan de Universiteit Utrecht, zit de Amerikaanse studie goed in elkaar. Hij vindt het van groot belang om de relatie tussen luchtvervuiling en aantasting van het zenuwstelsel verder uit te zoeken. 

Brunekreef: 'Zo is van blootstelling aan lood in het verleden onomstotelijk bewezen dat het een serieuze bedreiging is voor het zich ontwikkelende zenuwstelsel. Daar zijn toen gelukkig maatregelen voor getroffen, zoals het verwijderen van lood uit benzine.' 

De moeders uit de Amerikaanse autisme-studie hadden een vergelijkbaar inkomen, sociale status en levensstijl. Dit maakt het aannemelijk dat het echt de luchtvervuiling is die de stoornis in de hand werkt, ook al is het nog onbekend hoe dit mechanisme in het lichaam werkt. 

Volgens Brunekreef is het te vroeg om te spreken van een definitief bewijs. 'Daarvoor moet de Amerikaanse studie eerst een aantal keer worden herhaald, ook met gegevens van moeders en kinderen op andere plekken in de wereld.' 

Net als in de Verenigde Staten kampen in Nederland ongeveer 1 op de 100 mensen met autisme. Het aantal diagnoses is de afgelopen dertig jaar rap toegenomen. Volgens de Gezondheidsraad komt dit deels omdat de criteria voor de stoornis zijn verruimd. Bovendien doet de moderne maatschappij een groter beroep op communicatieve vaardigheden, en wordt autistisch gedrag daardoor eerder als een probleem bestempeld dan dertig jaar geleden.

 

 

HomeDe praktijkHomeopathieEFTRelatiebegeleidingPersoonlijke OntwikkelingLezingen en cursussen Nieuws en linksErvaringenContactEn verder...